30 Ekim 2010 Cumartesi

Makyaj / Gitar / Piyano

Ben eve gelirgelmez çantayı bir köşeye fırlatanlardanım. Bugün de eve geldim, çantayı attım ve içeri gittim. Bir- iki dakka sonra içerden sesler gelmeye başladı. Doğacığın minik elleri meğer çantada ufak bir keşif yapıp makyaj malzemelerini bulmuş. Sonra da kendi üzerinde deneyler yapmış. Ama sorun şu ki maalesef likid ruju rimel zannetmiş ama olsun eninde sonunda bir çaba var. Hemen duruma müdahale edip temizledik yüzünü gözünü. O da biliyor herhalde ters birşeyler olduğunu hiç gıkını çıkarmadı temizlenme süresince.10 sene sonra noolacak bakalım.

Bu gün galataya kaçtık Fuatla. Ofiste ciddi ciddi çalışırken kendimizi Taksimde bulduk. Nasıl iyi geldi anlatamam. O kadar uzun zaman olmuş ki sanki tatile gitmiş gibi hissettim. Bir sürü de turist vardı sağda solda zaten. Ama yetmedi, yetemedi. Bi yerlerde oturup bişeyler yeseydik, biraz daha vakit geçirebilseydik keşke. Ancak bundan sonra daha sık kaçmaya karar verdik. Kısa günün karı Fuata klasik gitar aldık. Zaten ne kadar zamandır istiyordu, çok iyi oldu. Gitar baktığımız dükkanlardan birinde minik bir gitar vardı. O kadar özendim ki. Bakalım çocukları ilerde doğru bir şekilde müziğe ve spora yönlendirebilecekmiyiz? Bazı kurslar var çocuk için, aile ile birlikte gidip müzik yapıyorlar vs. Aslında tam kurs deği laktivite diyelim. Onları araştıracağım şimdi. Bilmiyorum gerekli bir şey mi ya da Doğa için erken mi? Bi inceliyeyim bakalım.

Bu arada aslında müziğe gitarla değilde piyano ile başlanması gerektiği söylenir. Bununla ilgili de nette araştırırken şöyle bir yazı buldum. Sonraki günlere not düşmek amacı ile:

Piyanoya başlamak için ideal yaş, 4-6 olarak kabul edilmektedir ancak bu küçük yaş, özel pedagojik yöntemler ve anlayışlar gerektirmektedir. Bu yaş çocuğu, pek çok avantaja sahip olmakla beraber, kendi farklı dünyasında yaşamakta ve öğretmenin, kullandığı yöntemlerle “o dünyaya girmesine” gereksinim duymaktadır. Onu oradan alıp, daha sonra, okul çağında karşılaşacağı ve biz yetişkinlerin çok sevdiği “sorumluluklar” dünyasına çıkarttığınızda, sonuç başarısızlık ve hatta “soğuma” olabilir ki bu da istenmeyen bir şeydir. Klasik piyano eğitim yöntemleri, bu yaş grubunda çocuğa soğuk, itici ve sıkıcı gelebilir. Öncelikli amaç müziği sevdirmek olduğu için, bu dönemde ona, yaşına uygun pedagojik yöntemle yaklaşabilecek eğitimcilere ulaşılamıyorsa (ki ülkemizde sayıları azdır), zorlayıcı bir çalgı eğitimi yerine, diğer çocuklarla birlikte alabileceği temel müzik eğitimi aktivitelerine katılması daha doğru olacaktır. Bu şekilde müzikle tanışan ve temel yetileri kazanan çocuklar içinden, öğretmeninin gözetiminde piyanoya uygun olduğu düşünülenler, çalgıya herhangi bir travma yaşamadan geçirilebilirler. Hepimizin çevresinde, piyanoya küçük yaşta başlamış ve bundan nefret ederek bırakmış kimseler vardır ki bu, olabilecek en kötü sonuçtur. Bu eğitimin her aşaması, bu sonuçtan uzak durmaya yönelik olmalıdır. Unutmayalım, çocuk, müzik aktivitesine açıktır; onu bundan nefret ettiren etmenler, genelde, ondan değil, onun çevresinde şekillenen başarısız müzik eğitimi ortamından kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder